wiki.linux-bg.org:Редактиране

от wiki.linux-bg.org, свободната енциклопедия

Здравейте и добре дошли! Ако в момента пристигате на сайта, някои аспекти могат да се окажат объркващи - затова с удоволствие ще ви помогнем. Страниците Въведение, Помощ, Портал и ЧЗВ отговарят на повечето въпроси. В пясъчника можете да се упражнявате. Ако има неясни места, непременно ни кажете, за да подобрим сайта и документацията - правим го при първа възможност, обикновено веднага - това ще улесни всички следващи посетители. Отново ви приветстваме за добре дошли!

Шаблон:Съкр Една страница в Уикипедия се редактира изключително лесно. Просто щракнете на препратката "Редактиране" в горната или долната част на страницата (ако обликът ви го позволява), или в страничното меню. Така ще се отвори страница с поле за писане, съдържащо текста на статията.

Напишете нещо, въведете кратко резюме на промените в малкото поле долу и натиснете бутона "Съхранение". Може също да видите как би изглеждала страницата преди да се съхрани: натиснете "Предварителен преглед".

Често по-удобно е първо да копирате текста и да го вмъкнете в предпочитания от Вас текстов редактор, да го редактирате и проверите за грешки и тогава да го вмъкнете обратно в браузъра за преглед.

Ето и различните начини за обработка на текста:

За да изпробвате различните команди, може да използвате пясъчника. Бъдете смели и не се притеснявайте, че ще направите нещо погрешно. Всички версии на статиите се съхраняват, така че те винаги могат да бъдат възстановени.

След като създадете нова статия, добра идея е:

  • да проверите за статии, препращащи към Вашата (използвайки препратката "Какво сочи насам"), и да се убедите дали останалите очакват информацията, която давате
  • да потърсите статии с подобно или свързано съдържание и евентуално да сложите препратки към тях
  • да проверите за такива статии на други езици, които разбирате

Моля, използвайте неутрална гледна точка и цитирайте източниците си, за да могат други да проверят и разширят вашето писание.

Малка промяна

Когато редактират страници, регистрираните потребители могат да отбележат редакцията като "малка промяна". Основно правило е, че ако редакцията е само поправка на правопис, форматиране, промяна в кода, която не променя изгледа на статията, или не много важно преподреждане на текста, тя се маркира като малка промяна. Като такава може да се отбележи и лека промяна в текста (една-две думички), която не променя смисъла.

Голяма промяна е нещо, което си струва да се погледне от друг потребител, който следи статията отблизо, така че всяка истинска промяна, дори и да е в само една дума, е голяма промяна. Това е важно, тъй като сътрудниците могат да изберат скриването на малките промени на страницата Последни промени (иначе те се показват с едно м отпред).

Общо взето, целта на м-то в последните промени е да каже на другите потребители: Няма смисъл да преглеждате тази редакция, тя е незначителна. Цялата информация за нея се намира в резюмето на редакцията.

Причината да не се допуска нерегистриран потребител да отбелязва редакция като малка е, че проява на вандализъм може да остане дълго време незабелязана. Това ограничение е още една причина сътрудниците да се регистрират.

Отбелязването на истинска корекция като малка промяна е лошо, още повече, ако има изтриване на текст. Ако погрешно сте отбелязали голяма редакция като малка, редактирайте отново и напишете в резюмето "Предишната промяна беше голяма".

Една редакция се приема единствено, ако е направена истинска промяна: ако само отворите текста и го запишете, няма да стане, нито ако добавите празен интервал след някой ред или празен ред накрая; но може да добавите интервал между две думи или да разделите даден ред на два: тези промени се приемат в текста, а не променят реално оформлението на страницата.

Вижте също:

Лични инструменти