OpenOffice.org

от wiki.linux-bg.org, свободната енциклопедия

Офис пакетът OpenOffice.org на български
Увеличаване
Офис пакетът OpenOffice.org на български

OpenOffice.org (http://www.openoffice.org) е многоплатформен и многоезиков офиспакет и проект с отворен код, основан с цел "да създаде като общност водещ офисен комплект програми, които да е възможно да се стартират на всички по-големи платформи и да дават достъп до цялата функционалност и данни посредством API-базирани отворени компоненти и XML базирани формати.”

OpenOffice.org е свободен за всички и има модули за текстообработка, електронни таблици, векторна графика, редактиране на HTML и създаване на презентации. По своите възможности е съпоставим с добре известни (комерсиални) офиспакети и може напълно да се смята за тяхна алтернатива. Използването на OpenOffice.org не е свързано с никакви разходи, можете много лесно да го изтеглите (ftp://ftp.spnet.net/ooo-bg/), пробвате и да се уверите сами, че е много удобен за работа.

OpenOffice.org е продукт, който е свободен за сваляне, използване и разпространяване.

Освен всичко това той вече "проговаря" и на български език. Засега е преведен целият интерфейс и малка част от помощната информация. Създаден е проект (http://bg.openoffice.org), чрез който всеки желаещ да използва OpenOffice.org на български език, може да потърси помощ.

Също така има и блог (http://blog.icobgr.info), в който периодично се публикува информация за работата по българизацията на OpenOffice.org.

Външни препратки

Лични инструменти