Свободен софтуер

от wiki.linux-bg.org, свободната енциклопедия

Свободен софтуер е термин, изразяващ свободата на компютърните потребители да изпълняват, копират, изучават, променят и подобряват компютърните програми.

В началото на 80-те години на 20-ти век Ричард Столман успява пръв да формулира какво значи свободен софтуер във вид на следните четири свободи:

  1. Право на изпълнение на програмата за всякакви нужди.
  2. Право на изучаване как програмата работи и промяната й за собствени нужди. Това право може да се осъществи само ако имаме изходните текстове на програмата.
  3. Право за неограничено разпространение на програмата.
  4. Право за промяна на програмата и публикуване на променената версия. Това право също изисква достъп до изходните текстове на програмата.

За една компютърна програма казваме, че е свободна (свободен софтуер), когато потребителят притежава гореописаните 4 права върху тази програма.

Съществуват различни лицензни споразумения за защита на свободния софтуер. Най-често използваното се нарича GNU General Public License (GNU GPL). Това споразумение не само предоставя тези четири свободи, но и ги защитава. Поради това е и най-използваното лицензно споразумение за свободен софтуер днес.

Голяма част от програмите в свободните операционни системи (ГНУ/Линукс, FreeBSD и пр.) са защитени от този лиценз.

Подобна защита, но върху документация и знания изобщо, се осигурява от GNU Free Documentation License (GNU FDL). Материалите в тази енциклопедия са защитени именно от лиценза GNU FDL.

Примери за свободен софтуер

  • ГНУ/Линукс, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD са съвместими с Unix операционни системи. Почти всички сървъри в българския Интернет използват някоя от тези операционни системи.
  • GNOME и KDE са среди за работа, които с лекотата, с която се използват, и с интуитивността си правят свободния софтуер достъпен за всеки.
  • OpenOffice.org е мощен, пълнофункционален офис-пакет с възможности за текстообработка, електронни таблици и др.
  • Mozilla е Интернет браузър, поддържащ разнообразни протоколи, JavaScript, електронна поща и др.
  • GIMP е програма за професионална работа с растерна графика.
  • Apache е уеб сървър, който се използва в повече от 60% от уеб сървърите в Интернет.
Лични инструменти