Помощ:Помощ

от wiki.linux-bg.org, свободната енциклопедия

Съдържание

Как се редактира страница?

Просто щракнете върху препратката "Редактиране" в долната част на статията (или в страничното меню). Така ще се отвори страница с поле за писане, съдържащо текста на статията. Вижте Как се редактират страници, за да научите как се създават препратки, как се форматират символите, как се вмъкват картинки и много други полезни неща.

Как се правят препратки?

Заградете думата, която искате да се превърне в препратка, в двойни квадратни скоби:

  • [[име на страница]]
  • [[име на страница]]та -- добавката автоматично ще се превърне в част от текста на препратката
  • [[име на страница|показано име]] -- показване на име, различно от това на целевата страница

Няма нужда да слагате долни черти ("_") вместо разделители. Използването на интервали също върши работа.

Вижте Препратки.

Как се преименува страница?

Използвайте препратката "Преместване на страницата". По този начин се премества цялото съдържание на страницата заедно с цялата й история. Старото име се превръща в пренасочване към новата страница. След това проверете кои статии сочат към старото име (чрез "Какво сочи насам") и актуализирайте тези препратки.

Как се редактира пренасочваща страница?

Най-лесният начин за редактиране на пренасочваща страница е като щракнете върху препратката, която се намира точно под заглавието статията, след като сте били пренасочени: "(пренасочване от ...)". Ако например се опитате да отворите страницата Чомски, ще бъдете пренасочени към Ноам Чомски, като под заглавието ще видите съобщението: "(пренасочване от Чомски)". Щракнете върху препратката Чомски и ще можете да редактирате пренасочващата страница. Вижте Уикипедия:Пренасочване.

Каква големина трябва да има идеалната статия?

Тъй като е възможно препращане от страница към друга и трета, то тогава каква дължина трябва да има идеалната статия в Уикипедия? Добро практическо правило е не повече от 5000 думи, освен ако темата наистина, ама наистина се нуждае от по-пространно изложение. Обаче, ако пък темата е толкова сложна, винаги можете да свържете с препратки няколко по-кратки статии, като използвате основна страница (hub page) за съединяване на всички статии в едно цяло.

Например:

Хикс

История на Хикс
Физическо описание на Хикс
Връзка на Хикс с Игрек
Културни институции и Хикс

Ако напишете дълга статия, така и така ще ви трябват нови подзаглавия. Ако напишете дълъг абзац, ще ви трябват допълнителни знаци за нов ред (linebreaks). Структурата на Уикипедия е мрежа, вместо текст, който се чете от начало до край.

Вж. m:Wiki is not paper за повече разяснения.

Как се разбира колко е голяма една статия?

Резултатите от търсенето дават размера, напр. "Васил Левски (10393 байта)". Ако търсенето не работи, копирайте съдържанието от полето за редактиране в някой редактор и го запазете като текстов файл, а след това вижте характеристиките на файла. Възможно е да има известни разлики в зависимост от това, дали знакът за нов ред отнема един или два байта.

Когато големината на статията достигне 32 КБ, ще се появи предупреждение, че този размер би могъл да създаде проблеми на браузъра. А може да създаде проблеми и на читателите и редакторите.


Как се изтриват страници

Изтриването на страници е позволено само на администратори. Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде изтрита, може да я добавите при страниците за изтриване.

Как се вмъкват картинки?

Първо трябва да имате право да публикувате картинката според лиценза за свободна документация на ГНУ. Това е така, ако Вие сте създали картинката и следователно притежавате авторското право или тя е обществено достояние. Ако картинката се намира на сървър, който Вие контролирате, може да направите препратка към нея от страницата, като просто включите нейния адрес, ето така: http://my.webserver.com/image.png. (Забележка: Ще се появи само препратка към картинката, а не самата тя.) Ако вместо това искате да качите картинката в Уикипедия, може да използвате страницата за качване. Това обаче могат да правят само регистрирани потребители. След като качите картинката, може да я вмъкнете в някоя статия чрез [[Картинка:Ime.png|алтернативен текст]].

Вижте също политиката за използване на картинки.

Как се изтриват качени неща?

Само администратори могат да изтриват качени неща, но всеки може да качи нов материал със същото име, замествайки по такъв начин стария.


Как се дава описание на картинка?

Щракнете върху картинката, за да посетите описателната й страница. Като първоначално описание се взема всичко, което напишете в полето за описание по време на качването. Вижте Картинка:Gerb na Balgaria.png, за да получите представа как изглеждат страниците за картинки.

Как да се подписвам на дискусионните страници?

Регистрираните потребители могат да се подпишат със следната комбинация от символи: --~~~~ (две тирета и четири тилди). След съхранение на страницата, това автоматично ще се превърне в препратка към съответната потребителска страница.

Двете тирета не са непременно необходими, но помагат на читателя да разбере, че става въпрос за подпис.

Защо някои редове се показват в непропорционален шрифт?

Това се случва винаги, когато даден ред започва с интервал. Ако след съхранението забележите, че някои от редовете са с такъв шрифт (възможно е някои от тях да са и доста дълги), най-вероятно това е проблемът. Махнете всички интервали от началото на редовете и всичко ще е наред.

Лични инструменти