Дистрибуция

от wiki.linux-bg.org, свободната енциклопедия

Дистрибуцията е съвкупност от операционна система и приложни програми, предназначени да бъдат инсталирани и да работят заедно на дадена платформа. Терминът е натоварен с допълнителен контекст, като например обикновено се подразбира, че дистрибуцията е свободна за разпространение.

Популярни дистрибуции са различните Линукс дистрибуции : Debian, Slackware, SuSE, RedHat, Fedora, Mandriva, Gentoo, а също така някои BSD дистрибуции: NetBSD, OpenBSD, FreeBSD. Самото име BSD, означава Berkeley Software Distribution.

Някои от често срещаните характеристики на съвременните дистрибуции са:

  • Използват по принцип своя пакетна система за инсталирането и разпространението на допълнителни пакети, спрямо своите виждания.(RedHat, Mandriva и Debian базираните използват предварително компилирани пакети, а Lunar и Gentoo се стремят потребителят да си ги компилира сам.
  • Доставят инструменти за настройка (YaST, SaX, URPMI и др. - това са инструменти които освен друго слагат още едно ниво на "абстракция" между системата и потребителя;
  • Някои дистрибуции осигуряват поддръжка след платена регистрация.

ГНУ/Линукс има много приложения и повечето дистрибуции са насочени към конкретно приложение. Има дистрибуции подходящи за сървъри, за домашни потребители, за разработка на софтуер. Има и мини-дистрибуции, предназначени за системи с малко ресурси, а също така има и т.нар. "живи" дистрибуции. За последните не е необходима инсталация - обикновено се стартират от преносим носител - компакт диск или флаш памет.

Дистрибуцията накратко е операционната система + още нещо. Зависи от целта на потребителя, клиента и така нататък.

Външни препратки

Лични инструменти